Ja, ik accepteer cookies zodat deze website optimaal werkt.

Meer informatie

Over ons

Staal op een basis van beton

 

De voorgeschiedenis van Bergschenhoek Civiele Techniek begint in 1956 met de start van Betonwarenfabriek Hercules N.V.. In deze fabriek werden binnenmuurstenen gefabriceerd, die later werden toegepast voor woonhuisventilatie. In 1965 werd de naam van Hercules gewijzigd in Industrie en Handelmaatschappij Bergschenhoek B.V.(IHB), in verband met het verbreden van de horizon van de onderneming. IHB groeide in de jaren zestig door, in het kielzog van de hoge woningproductie in Nederland. 

Binnen de vanuit Krimpen aan den IJssel geleide Rook Groep bleef IHB zich ook de jaren daarna richten op woonhuisventilatie. Het toenemende belang van de isolatie in woningen leidde ertoe, dat mechanische woonhuisventilatie zijn intrede deed. In reactie hierop begon IHB rond 1970 met de productie van mechanische woonhuisventilatoren en spiraalgefelste luchtkanalen, en legde zij de basis voor haar huidige leidinggevende positie in de markt voor woonhuisventilatie in Nederland. De specialisatie tot groothandel betekende vervolgens in 1979 het volledig afstoten van de fabricage van betonwaren. De overgang van beton naar staal werd een feit.

Naast de gestage groei van ventilatie in de woningbouw, was er in de jaren zeventig nog een andere belangrijke ontwikkeling voor IHB: het principe van gegolfde spiraalgefelste buizen (Spirosol) is ook zeer goed toepasbaar voor de GWW-sector in Nederland. In 1980 werd daarom besloten tot de start van de afdeling Civiele Techniek binnen IHB. De kernactiviteit van de afdeling was productie en verkoop van gegolfd plaatstaal, zoals Spirosol, Multi-plate en Watersilo’s. In de jaren tachtig groeide de afdeling Civiele Techniek door, het Spirosol programma werd uitgebreid met vuilroosters, stuwen, afsluiters, etc. 

Eind 1990 werd de totale Rook Groep verkocht aan Obourg Belgie S.A. onderdeel van de beursgenoteerde Zwitserse Holderbank Groep (thans Holcim SA). Enkele voormalige aandeelhouders bleven actief in het management van de Rook Groep. Door de goede relatie met en de conclusie van de nieuwe aandeelhouder, dat de activiteiten van IHB eigenlijk niet goed pasten in de kernactiviteiten van Obourg (zand, cement, betonwaren), ontstond de mogelijkheid voor drie voormalige aandeelhouders van de Rook Groep, IHB van Obourg (terug) te kopen. Dit gebeurde uiteindelijk in 1992. 

Hiermee had IHB als zelfstandige onderneming weer de ruimte om verder te groeien.In 1993 ontving IHB de ISO 9001 kwaliteitscertificering. 

Ook kwam er ruimte voor uitbreiding van de activiteiten op het gebied van de civiele techniek. In 1993 werd dit geconcretiseerd door de overname van Hatrag Bouwsystemen B.V. en Flexal B.V. te Zevenbergen, gespecialiseerd in de productie en verkoop van stalen duikerbuizen (Spirosol en Multi-Plate). Dit werd in 1994 gevolgd door de aankoop van Riovalve B.V. te Ermelo, producent van kunststofwaterbeheersingsproducten. Een jaar later werden de geacquireerde bedrijven geïntegreerd in de afdeling civiele techniek van IHB, die daarna onder de paraplu van de Groep werd verzelfstandigd binnen een nieuwe werkmaatschappij, Bergschenhoek Civiele Techniek B.V.(BCT).

Een ander belangrijk feit in 1997 is de aanvang van een omvangrijk nieuwbouw programma in magazijn –en productiecapaciteit van BCT in Bergschenhoek. In 2004 wordt ook een productielijn geïnstalleerd voor de productie van gegolfd plaatstalen water –en mestsilo’s, en ventilatiekanalen t.b.v. opslag van aardappelen en knolgewassen. 

Terug naar de kernactiviteiten: 

In 2007 neemt de Bergschenhoek Groep de KWT Group over. De gehele productie en verkoop van waterbeheersingsproducten wordt ondergebracht bij KWT.

BCT richt zich vanaf dat moment weer volledig op haar kernactiviteiten, de productie en verkoop van gegolfd plaatstaal voor duikers, veetunnels, onderleiders, faunapassages, cerviducten, watersilo's, etc.. Het programma wordt gecompleteerd met : RObu-kunststofbuizen, stalen geleiderail, ROwat kunststof beschoeiingen en damwand, Gatic Slotdrain (lijnafwatering) en Biosorpfilters voor biologische filtering/behandeling van stanklucht e.d..

 

 

   Bergschenhoek Civiele Techniek B.V.

   Boterdorpseweg 10
   2661 AC Bergschenhoek

 

   Postbus 45
   2650 AA Berkel en Rodenrijs

 

   T: 010-5242650
   E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.